Make your own free website on Tripod.comIstorija NK Celik!!!

shal.jpg

Click to receive e-mail
when this page is updated
Powered by NetMind


Dva mjeseca nakon sto je u Zenicu stigla sloboda, na inicijativu grupe veterana i entuzijasta formiran je Fudbalski klub Celik. Kao osnivaci kluba spominju se: Ilija Markovic, Slavko Trbojevic, Jure Primorac, Zdenko Mazauek, Raso Bacevina, Mehmed Haramandic i Milivoje Celic.

Nakon osnivanja, Fudbalski klub Celik se ubrzo ukljucuje u sistem takmicenja i pocinje da nastupa u Republickoj ligi. Pored Celika tu su jos Velez (Mostar), Borac (Banja Luka), Jedinstvo (Bihac), Proleter (Teslic), Sloboda (Tuzla), Bratstvo (Travnik), Udarnik i Sloboda (Sarajevo). U sezoni 1946./47. Celik u jakoj konkurenciji osvaja cetvrto mjesto. Nakon toga dolazi do reorganiziranja takmicenja. Celik se nasao u Drugoj grupi Sarajevske podsavezne lige gdje je bez vecih problema osvojio prvo mjesto.

Do 1953. Celik nije zabiljezio neke vece uspjehe. Vrsi se reorganizacija kluba i stvara se jaci klub sa vecim pretenzijama. Tada FK Celik mijenja ime u FK Zenica.

U sezoni 1953./54. Zenica trijumfuje u Republickoj ligi i ulazi u kvalifikacije za ulazak u Drugu saveznu ligu. Protivnik je bila Sumadija iz Arandelovca. Prvu utakmicu Zenica je dobila 4:0, a drugu izgubila 2:0. Tako se Zenica plasirala u Drugu saveznu ligu. Iako ucestvujuci prvi put, Zenica u jakoj konkurenciji osvaja prvo mjesto.

Nakon toga dolazi do ponovne reorganizacije takmicenja. Druga savezna liga je isjecena na zone. Zenica se takmici u zoni A. Osvaja prvo mjesto i stice pravo ucesca u kvalifikacijama za Prvu saveznu ligu. Protivnik joj je ekipa Lovcena iz Cetinja. U Cetinju je ekipa Zenice izgubila 2:1, dok je u Zenici susret zavrsen 0:0. Zenica se nije uspjela plasirati u Prvu ligu. Bilo je to u sezoni 1955./56.

Zenica nastavlja sa igranjem u Zonskoj ligi. U sezoni 1956./57. osvaja drugo mjesto, sok u sezoni 1957./58. gubi odlucujuc utakmicu protiv Rudara u Kaknju sa 1:0 i ne ulazi u Drugu saveznu ligu. Treba napomenuti da je u Kaknju bilo prisutno oko 5.000 navijaca iz Zenice.

Narednih godina ekipu Zenice zahvata velika kriza. Nakon dugih pregovora dolazi do fuzije FK Zenica i mjesnog rivala Zeljeznicara. To se desava 1959. godine. Novi klub dobija ime Radnicki. Medutim, fuzija ne daje zeljene rezultate i u sezoni 1959./60. FK Radnicki mijenja ime u FK Celik. Dolaze bolji dani za klub, koji ubjedljivo osvaja prvo mjesto u Zonskoj ligi i ulazi u kvalifikacije za Drugu saveznu ligu. U finalu Celik igra 2 utakmice protiv ekipe Borova. U prvoj utakmici na stadionu Blatusa bilo je 2:1 za Celik, dok je u drugoj u Borovu bilo 0:0. Na utakmici u Borovu bilo je 5.000 navijaca Celika. Celik je postao drugoligas i ubrzo pocinje da kuca na vrata Prve savezne lige. Celik se takmici u drugoj ligi zapad. U sezoni 1963./64. ekipa Celika u Zagrebu gubi odlucujucu utakmicu za ulazak u Prvu saveznu ligu. Lokomotiva je pobijedila 2:1.

U sezoni 1966./67. Celik se bori sa tuzlanskom Slobodom oko osvajanja prvog mjesta i ulaska u Prvu ligu. Mec odluke Celik igra u Borovu protiv istoimene ekipe. Rezultat je bio 0:1 u korist Celika, sto je bilo dovoljno za ulazak u Prvu ligu. U Borovu je bilo 5.000 Zenicana. U Prvoj ligi Celik ostaje samo jednu sezonu, da bi se ponovo vratio u Drugu ligu 1968./69. Celik je u drugoligaskom drustvu opet najbolji i uspjeva izboriti status prvoligasa. Narednih 10 godina Celik ostaje u Prvoj ligi.

Bilo je to zlatno doba Celikove historije. Tadasnji uspjesi kluba zadivili su domacu sportsku javnost. Celik 1971. godine po prvi put ucestvuje u Srednjoevropskom kupu i odmah ga osvaja. U prvom kolu Celik je eliminirao italijansku Kataniju. Na stadionu u Blatusi bilo je 3:0, dok je u gostima Celik izgubio 1:0. Nakon toga Celik je pobijedio i madarski Diósgyör (0:1, 4:1), te u polufinalu MTK (1:0, 1:1). U finalu ekipu Celika cekala je Austria iz Salzbirga na neutralnom terenu u italijanskoj Gorizi. Rezultat je bio 3:1. Tako je Celik po prvi put osvojio Mitropa Cup.

U 1972. godini u istom kupu Celik je savladao Spartu iz Praga, te Honved iz Madarske. U finalu sastaje se sa Fiorentinom iz Firenze. Avgusta, 23. Celik igra 0:0 u Italiji, a 4. oktobra na novom velelepnom stadionu savladava Fiorentinu 1:0 i tako po drugi put osvaja Srednjoevropski kup.

Godine 1973. Celik ponovo nastupa u Mitropa Cupu, ali ovaj put gubi u finalu. Replika pehara kojeg je Celik osvojio u Srednjoevropskom kupu i danas krasi stadion Bilino polje.

U sezoni 1974./75. Celikovi omladinci osvajaju kup Jugoslavije pobjedivsi Hajduk sa 2:0. Bila je to jos jedna afirmacija kluba, jer nekoliko igraca Celika je zaigralo u reprezentativnim dresovima.

Tih godina Celik ucestvuje u novom evropskom takmicenju koje je nazvano Rapan Cup ili Intertoto Cup. U prvom kolu Celik je eliminisao svedski Elsburg. Na Bilinom polju bilo je 2:0 za Celik, dok je u Svedskoj bilo nerijeseno 1:1. Slijedeci protivnik Celika bio je portugalski Setubal. U Portugalu bilo je 1:0 za Setubal, a na Bilinom Polju 2:0 za Celik. Celik je osvojio prvo mjesto u grupi i u svoju vitrinu je dodao jos jedan evropski trofej.

Sve do sezone 1978./79. Celik je igrao u Prvoj ligi. U ovoj seozoni Celik u zadnjoj utakmici sa OFK Beogradom na Bilinom polju ne uspijeva da sacuva prvoligaski status. Rezultat je bio 1:1. Nakon godine dana igranja u Drugoj ligi, Celik se u sezoni 1980./81. vraca u drustvo najboljih. Tu ostaje samo jednu sezonu i oped ispada u Drugu ligu.

U sezoni 1981./82. Celik u Vinkovcima igra odlucujucu utakmicu za ulazak u drustvo najboljih. Medutim, Dinamo je bio bolji i pobijedio je sa 5:0, iako je Celik bodrilo 5.000 navijaca. Sljedece sezone Celik uspijeva ponovo uci u Prvu saveznu ligu. Tu je opet proveo samo jednu sezonu. U sezoni 1984./85. Celik u nezaboravnoj utakmici u Solinu obezbjeduje ponovo ulazak u drustvo najboljih.

U sezoni 1985./86. Celik je u posljednjem kolu uspio da sacuva prvoligaski status nakon dvije utakmice sa Rijekom, jer je zadnje kolo bilo ponisteno zbog namjestanja rezultata. Sezonu zavrsava na 16. mjestu.

U sezoni 1987./88. dolazi do afere oko namjestanja rezultata u mecevima Prve savezne lige. Tako je Celik, nakon sto je u Pristini gubio 2:0 u posljednje 2 minute dao 3 gola i pobjedom obezbjedio prvoligaski status. Ova je utakmica vrlo dobro poznata siroj sportskoj javnosti iz afere nastimavanja utakmica.

Celik i narednu sezonu igra u Prvoj ligi (sa kaznenih -6 bodova), da bi nakon toga zbog krize u klubu pao u nize rangove takmicenja.

Tada u Bosni dolazi do rata. Celik, kao i svi drugi klubovi, veoma tesko egzistira. Mnogi igraci napustaju klub. To je veoma tesko vrijeme za NK Celik. Godine 1994. poconju prva takmicenja i NK Celik se ukljucuje u takmicenje koje organizira NS BiH.

TEKST JE U CJELINI PREUZET SA WWW.NKCELIK.COM, AKO OVO PREDSTAVLJA PROBLEM ZA WEBMASTERA NEK MI JAVI I TEKST CE BITI UKLONJEN!!!!