Make your own free website on Tripod.com

HISTORY

1972 - Mitteuropa Cup (UEFA Cup) Sampion!!!

1973 - Mitteuropa Cup (UEFA Cup) Sampion!!!

1975 - Intertoto Cup Sampion!!!

1994/95- Prvak Bosne i Hercegovine, Pobjednik Kupa BiH

1995/96- Prvak Bosne i Hercegovine, Pobjednik Kupa BiH

.

1996/97- Prvak Bosne i Hercegovine

Poslije drugog svijetskog rata grad Zenica se sirio vrlo brzo. Stanovnici SFRJ su poceli da grade modernu socijalisticku zajednicu zajedno sa Marsalom Titom i Komunistickom Partijom Jugoslavije.

Jedan od najvecih projekata vlade je bio grad Zenica. Modernizacijom i prosirenjem Zeljezare >>ZENICA<<, grad je postao jedan od vecih regionalnih centara Jugoslavije. Fudbalski Klub Celik je osnovan odmah nakon pobjede Jugoslavije nad NJemackim agresorom i njihovim pomagacima. 1945. To nije bio prvi klub u gradu. Prije njega vec je postojao F.C. ZSK koji je iznenadno nestao.

Sve do 1966 godine Celik je bio mali klub koji nije imao nikakve sanseza takmicenje protiv slavnih Jugoslovenskih klubova kao sto su Crvena Zvezda, Partizan, Dinamo i Hajduk. To je bila godina kada se sve promijenilo. Celik ulazi u 1. ligu Jugoslavije. Uskoro poslije toga dolaze najslavniji momenti za ovaj klub. Godine 1971 i 1972 CELIK osvaja Miteuropa Kup (danasnji Kup UEFA), pobjedama protiv Austria FC i AC fiorentina. 1975 CELIK osvaja Intertoto Kup. Svi ovi uspjesi dali su CELIKU jedan od najljepsih stadiona u Bosni I Hercegovini, BILINO POLJE. Jedini stadion gdje se nocne utakmice odrzavaju redovno i jedan koji je imao stolice dugo prije drugig Jugoslovenskih klubova.

Poslije raspada Jugoslavije, NSBiH je bio priznat od strane FIFE i UEFE. Tih prvih godina, CELIK je bio tri puta prvak BiH, i dva puta pobjednik kupa BiH. CELIK je klub sa najvise trofeja u Bosni i Hercegovini. Danas, kada su se nasoj ligi pridruzili klubovi iz Hercegovine, Celik ima iste ambicije i ocekuje da ponovo bude na vrhu BiH fudbala.

Ne bi smio da zavrsim da ne spomenem najvazniju stvar o CELIKU. FC CELIK ima najbolje navijece na svijetu. ROBIJASI su uz CELIK i kada gubi i kada mu je najgore. Oni nisu kao navijaci ostalih klubova, koji okrecu ledja svom timu cim on izgubi dvije ili tri uakmice. ROBIJASI su dokazali da Zenica zivi za fudbal!!!!